НАМ БЕРЕГТИ ТЕБЕ, СОБОРНУ І ЄДИНУ.

  • 60

Велична і свята, моя ти Україно,

лише тобі карать нас і судить.

Нам берегти тебе, Соборну і єдину,

І нам свою історію творить!

Щороку 22 січня, у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, Україна відзначає День Соборності. Злука задекларувала об’єднання українських земель в одній державі та продемонструвала соборницькі прагнення українців…

Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації. Ідея соборності українських земель набула державного статусу, в наступні десятиліття залишалась об’єднуючим чинником і чи не єдиним спільним положенням програмних цілей усіх течій національно-визвольного руху. Ця подія стала знаковою для українського державотворення.

З нагоди відзначення цієї дати в читальній залі нашої бібліотеки експонується тематичний перегляд літератури «Соборна. Вільна. Неподільна.»

В експозиції представлені видання, що розкривають ідею єдності держави, яка була однією з найзаповітніших мрій українців протягом багатьох сторіч.

Свято Соборності – день єднання українських земель та утвердження їх неподільності набуває особливого значення та звучання сьогодні, коли територіальну цілісність держави доводиться відстоювати зі зброєю в руках.

День Соборності України – це нагадування українцям про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель, а сила народу – в єдності людей.

Живи, Україно, живи для краси,

Для сили, для правди, для волі!

Шуми, Україно, як рідні ліси,

Як вітер в широкому полі.

Олександр Олесь