Сьогодні – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

  • 28

Історію неможливо повернути назад. На жаль, наша Батьківщина теж має сумну сторінку в історії людства.

Україна – омріяний край пісні й краси. А Україна в роки Голокосту – це країна смерті. Смерті безвинних…

З початку Другої Світової війни німецькі фашисти захопили Польщу, Білорусію, Україну, наповнивши їх таборами смерті. У містах України створювались єврейські гетто, куди силоміць заганялося усе єврейське населення міста і околиць.

Полтавщина не стала винятком в жорстокій системі нацистського геноциду. Не оминула ця трагічна сторінка історії і Лохвицю. Євреям уже з осені 1941 було наказано носити білі нарукавні пов’язки, а потому їх зігнали у два гетто, які розташовувались в колишніх єврейських кварталах. Гетто №1 – вздовж вулиці Тупікова. Гетто №2 – в центрі міста, складалося з двох єврейських кварталів в районі сучасних вулиць Гоголя та Спаської.

12 травня 1942 року відбулася кривава подія. Біля підніжжя яру в районі Благодарівки гітлерівці і поліцаї здійснювали «масову акцію». В цей день були розстріляні всі євреї Лохвицьких гетто.

Не маючи в душі жодної краплі жалю німецькі нацисти не пожаліли, навіть, дітей та немовлят, яких на руках несли матері. Нічого не підозрюючи, діти гралися, як в цю жахливу хвилину їх було розстріляно разом із матерями.

На жаль, сьогодні триває геноцид українського народу, організований та здійснений російською федерацією під час широкомасштабного російського вторгнення в Україну. Це воєнні злочини, зокрема, масові тортури, вбивства та депортації українців, насильницьке переміщення українських дітей, захоплення та знищення об'єктів цивільної, енергетичної та господарської інфраструктури.

Дії путінського режиму розраховані на поступове знищення українського народу як нації.

Геноцид, влаштований росією в Україні під час російсько-української війни, став найбільшим у Європі з часів Другої світової війни.

Молитвою пом’янемо всіх невинно убієнних і закатованих жертв фашизму і рашизму…

Дякуємо за захист Збройним силам! Перемога – головне, що потрібно всім нам сьогодні. Сила – в єдності! Україна переможе!

Лохвицький міський голова Віктор РАДЬКО

Фото без опису