ІЗ ЗАСІДАННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ: ПРО ЗАХИСТ ПРАВ ДІТЕЙ, СОЦІАЛЬНУ ПІДТРИМКУ НАСЕЛЕННЯ ТА ЗВІТ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ ОФІЦЕРІВ ГРОМАДИ

  • 652

          На засідання виконавчого комітету Лохвицької міської ради, яке відбулося 25 січня під головуванням міського голови Віктора Радька, було винесено 42 питання, 17 з яких стосувалися захисту прав та інтересів дітей. Доповідачем по них виступила начальник служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради Ольга ПОПОВА. Так, відповідно до прийнятих в результаті голосування рішень, 7 дітям надано статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, призначено опікуна над майном дитини-сироти, надано повну цивільну дієздатність неповнолітній у зв’язку з народженням нею дитини, до прийомної сім’ї влаштовано дитину, позбавлену батьківського піклування, продовжено строк дії договору найму житлового приміщення для дитячого будинку сімейного типу, затверджено персональний склад міждисциплінарної команди для організації соціального захисту малолітньої дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, надано дозвіл неповнолітньому на прийняття в дарунок від бабусі квартири, надано дозвіл на укладення договору оренди земельної ділянки від імені малолітньої дитини, надано згоду на усиновлення малолітньої дитини, затверджено персональні склади міждисциплінарних команд для організації соціального захисту 2-х малолітніх дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

          Провідний спеціаліст із загальних питань Надія МАЛЯРЕНКО виступила доповідачем по житлових питаннях. Рішенням виконкому зі списків громадян, що перебувають на квартирному обліку при  виконкомі міської ради в м. Лохвиці виключено громадянку у зв’язку з поліпшенням житлових умов. Наступними рішеннями затверджено списки громадян, що потребують поліпшення житлових умов, та затверджено матеріали по приватизації квартир у м. Лохвиця 2-м квартиронаймачах.

    Протягом виступу т.во. начальника юридичного відділу Анатолія ГОЛОВНІ члени виконкому проголосували за такі питання: видачу дублікатів свідоцтв на право власності на 2 об’єкта нерухомого майна, розташованих у м. Лохвиця, вилучення майна (відходи деревини в кількості 8 м. куб. та паливної пелети у кількості 84 тонни) з балансу КП «Добробут-сервіс» та передачу його на баланс відділу освіти виконавчого комітету міської ради з метою забезпечення установ та організацій Лохвицької міської ради альтернативними видами палива. Також рішенням виконкому внесено доповнення до Переліку об’єктів комунальної власності Лохвицької територіальної громади, що підлягають передачі в оренду. Оскільки мова йшла, зокрема про приміщення КНП «Лохвицька міська лікарня», Лохвицький міський голова дав доручення головному лікарю Вікторю Бурлею у найкоротші терміни організувати у поліклінічному відділенні, де орендують приміщення аптеки, продаж психотропних засобів, призначених тяжкохворим, аби пацієнти, які мають право скористатися ними відповідно до рецепта лікаря, могли отримувати відповідні ліки не деінде, а  на території громади. 

          Три наступні підтримані членами виконкому питання – уточнення адрес нерухомого майна, розміщеного в с. Погарщина та с. Гамаліївка, а також питання встановлення дорожніх знаків та нанесення горизонтальної розмітки 1.14.1 «зебра» на вул. Українська в м. Лохвиця (навпроти ЗОШ №3), по яких доповідала т.в.о. начальника відділу архітектури та містобудування Наталія СТЕПУРА.   

             Із метою реалізації державної політики у сфері цивільного захисту, здійснення заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, відповідно до інформації начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту, оборонної та мобілізаційної роботи Анатолія КРАВЧЕНКА, виконкомом прийнято рішення створити місцеву автоматизовану систему централізованого оповіщення Лохвицької міської територіальної громади.

          Доповідачем по наступному питанню порядку денного виступив керуючий справами виконавчого комітету Лохвицької міської ради Леонід ВЕРЕСКУН. Заслухавши його, члени виконавчого комітету прийняли рішення про створення комісії з розгляду питань щодо обстеження та надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації та затвердили Положення про комісію. 

          По питанню «Про виконання пропозицій та рекомендацій аудиторського звіту про результати державного фінансового аудиту  бюджету Лохвицької міської територіальної громади за період з 1 січня 2021 року по 30 вересня 2023 року» на засіданні виконкому інформувала начальник фінансового відділу Людмила РЯБЧИНСЬКА. Як відзначила доповідачка, аудит був націлений на ефективне використання майна та бюджетних коштів як місцевого бюджету, так і тих субвенцій, які надходять в бюджет громади з інших джерел, особливо державного бюджету. Аудиторською перевіркою виявлено деякі недоліки, які стосуються державної реєстрації об’єктів комунального майна, переданого від сільських рад до територіальної громади, заборгованості по податках і надходженнях до бюджету від фізичних та юридичних осіб тощо. Зокрема, у аудиторському звіті зазначено, що в громаді є договори оренди, які були укладені у 2014 – 2019 роках Головним управлінням Держгеокадастру в Полтавській області з порушенням чинного законодавства. Всього було передано 85 земельних ділянок, загальна площа яких становить 2 207 га. 75 земельних ділянок, площею 1979,67  га терміном дії договорів на 25 і 49 років було передано Григорію Шамрицькому.  10 ділянок, площею 227,7 га передано Валерію Орошану, термін дії договорів  – 7 років. Відповідно до аудиту, який встановив,  що згідно з цими договорами, місцевий бюджет недоотримує додатково більше 4 мільйонів гривень у рік. За результатами розгляду аудиторського звіту затверджено План заходів щодо усунення недоліків, виявлених в ході проведення державного фінансового аудиту бюджету Лохвицької міської територіальної громади за період з 01.01.2021 по 30.09.2023 року.

          Заслухавши інформацію начальника відділу земельних питань та екології Сергія ШЕВЧИКА, члени виконкому надали  дозволи на видалення зелених насаджень – 4-х дерев у с. Жабки та 20-ти дерев  у м. Лохвиця.

          По блоку питань, пов’язаних з матеріальною допомогою населенню, на засіданні доповіла провідний спеціаліст із гуманітарних та соціальних питань Наталія ДРОБОТ. Відповідно до рішень, ухвалених членами виконкому, одноразову матеріальну допомогу з місцевого бюджету надано родинам захисників – 28-ми громадянам по 10 тис.грн., 37-ми мобілізованим і «контрактникам» – по 20 тис.грн., 2-м добровольцям Лохвицької територіальної добровольчої сотні на придбання зимового спорядження. Щомісячну матеріальну допомогу надано громадянам, які уклали контракт добровольця Лохвицької територіальної добровольчої сотні та беруть активну участь у виконанні бойових завдань. 2 членам сімей, рідні яких загинули, захищаючи Україну від збройної агресії російської федерації, надано одноразову матеріальну допомогу у розмірі 50 тис. грн. 56-ти громадянам, мешканцям громади, надано одноразову матеріальну допомогу на лікування та вирішення соціально-побутових питань. Також  членами виконкому було підтримане рішення про  надання до суду  подання органу опіки та піклування щодо доцільності призначення опікуна над недієздатною особою та про використання майна померлих підопічних Токарівського психоневрологічного інтернату для потреб інших недієздатних, опікуном над якими є адміністрація інтернату.

          По закінченню розгляду питань порядку денного виконкому, про роботу за 2023 рік прозвітували поліцейські офіцери Лохвицької громади Володимир Грищенко та Тарас Кудеря.  Ними, зокрема зазначено, що на даний  поліцейські офіцери обслуговують 6 населених пунктів – це місто Лохвиця, села Криниця, Гаївщина, Васильки і Христанівка, де проживає 11 700 мешканців. За 2023 рік поліцейськими офіцерами громади обслуговано 167 цивільних викликів (не стосуються кримінальних злочинів), виконано 607 службових завдань. Це перевірка  раніше судимих, власників зброї, сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах тощо. В загальній кількості розглянуто 334 матеріали, які зареєстровані і пройшли через лінію «102». По профілактичній  роботі щодо вчинення правопорушень за 2023 рік складено 119 постанов та протоколів, з них  по безпеці дорожнього руху  – 19, по дозвільній системі – 3  (порушення правил перереєстрації вогнепальної зброї). На обліку перебувають 57 осіб кривдників (домашнє насильство), 30 з них взято на облік у 2023 році.  Відносно таких осіб винесено 3 приписи та складено 19 протоколів за вчинення домашнього насильства. Проведено 7 виступів перед мешканцями громади на тему запобігання домашньому насильству та шахрайству. У сфері охорони та захисту прав дітей на обліку перебуває 13 сімей, що опинилися у складних життєвих обставинах, з них 4 взято на облік у 2023 році. Застосовано такі профілактичні заходи як візити додому, бесіди,  консультації психолога, обстеження побутових умов. У даному напрямку відмічається постійна співпраця з зі службою у справах дітей виконкому Лохвицької міської ради, із Центром надання соціальних послуг, ювенальною поліцією та адміністраціями навчальних закладів. Також проведено 12 виступів у освітніх закладах громади, зокрема 2 – у садочках,  10 – у школах. Були обговорені такі теми, як безпека дорожнього руху, правила поводження на водоймах, інтернет-безпека, профілактика правопорушень у дитячому середовищі та правила поводження із мінно-вибуховими предметами. Роз’яснювальна робота серед дорослого населення була націлена на пояснення, як не стати жертвами шахрайських дій, недопущення керування транспортними засобами у нетверезому стані, недопущення порушень громадського порядку, куріння в невстановлених місцях,  вчинення хуліганських дій тощо.

          Члени виконавчого комітету взяли звіт поліцейських офіцерів громади до відома, подякували за забезпечення належного рівня роботи та внесли ряд пропозицій щодо співпраці  поліцейських з громадою у сфері безпеки.