Дев’ята річниця прийняття Закону України «Про пробацію»

  • 191

Цьогоріч, 5 лютого в системі виконання покарань відзначається дев’ята річниця прийняття Закону України «Про пробацію», прийнятого Верховною Радою України 5 лютого 2015 року.

Згідно даного Закону пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Пробація України — можливості для змін! Це лозунг пробації України, який містить багатогранну філософію таких можливостей — від зміни правосвідомості та життя окремого правопорушника, зміни підходів до реабілітації правопорушників, прав жертв правопорушення та інтересів громади — до зміни суспільства і держави у цілому. Завдяки плідній співпраці з органами державної влади та місцевого самоврядування, волонтерами пробації, громадськістю, ми рухаємося в напрямку позитивних змін життя, як окремої людини так і громади в цілому.

Прийняття Закону України «Про пробацію» стало гарантом правового забезпечення для осіб, які вчинили правопорушення – отримати можливість змінитися без ізоляції від суспільства, збереження сімейних стосунків та звʼязків у громаді, подолання шкідливих звичок і зміна прокримінального мислення, отримання підтримки на шляху до змін та реалізації свого потенціалу, збереження роботи та житла. Мати супровід за індивідуальним планом на шляху до змін.

А для суспільства та держави в цілому – захист від небезпеки протиправних дій, зниження злочинності, попередження вчинення повторних злочинів, зменшення кількості ув’язнених осіб, позитивний економічний ефект: утримання правопорушника у місцях позбавлення волі набагато дорожче для держави, ніж перебування на пробації, дотримання міжнародних стандартів та європейських цінностей.

Пробація з кожним роком активно розвивається. Спільно з партнерами пробації ми виконуємо цю суспільно важливу місію та розбудовуємо систему пробації!Фото без опису

 

                                                                                                           Начальник Миргородського районного сектору № 2 філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області

                                                                                                 Сергій ЛЕВЧЕНКО