НА ЇХНЮ ДОЛЮ ВИПАЛА ВІЙНА…

  • 254

          15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників  бойових дій на території інших держав. Встановлений в пам’ять про закінчення 10-літньої війни в Афганістані, він досі відбивається болем у людській свідомості. Хоча відтоді минуло вже 35 років…

          У цей лютневий день у м. Лохвиця у сквері Героїв України пройшов захід вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

          Воїни-афганці прибули на нього після живого коридору, віддавши честь загиблому військовослужбовцю ЗСУ з Сенчанської громади Дмитру Доленку. Вічна пам'ять і слава Герою!

          Афганська війна – найбільша після Другої світової війни радянська агресія. Кремль на цю зовнішньополітичну авантюру в 1979 –1989 роках послав 150 тисяч українців, з яких загинуло 3 тисячі 288 осіб (майже 22% всіх втрат), поранено 8 тисяч, з них 5 тисяч залишилися інвалідами.  У тій війні загинуло 4 хлопців з Лохвицької громади  – Микола Денисенко і Юрій Горобець з міста Лохвиця,  Володимир Ткаченко з села Білогорілка, Олександр Коваленко з села Харківці.  

          На сьогодні 7 жителів Полтавської області – колишніх учасників бойових дій на території Афганістану –  загинули уже в нинішній російсько-українській війні.

          Скорботною хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять загиблих та померлих учасників бойових дій на території інших держав та захисників, які віддали своє життя за незалежність і територіальну цілісність України.

          До пам’ятного знака воїнам-афганцям та пам’ятного знака землякам,  загиблим в зоні АТО, присутні поклали живі квіти.