Комплекс заходів у боротьбі з кучерявістю листя персика.

  • 208

Минулого 2023 року кучерявість листя персика дошкуляла багатьом любителям смачних плодів.

   Персик хоч і вважається південним деревом, однак є безліч районованих сортів для більшості регіонів України. Персикові дерева чудово себе почувають у північних областях України, де не так багато сонця, проте його вистачає для плодоношення цих сортів.

І ось майже кожен садівник, який купив і посадив у себе персик, на другий-третій рік стикається з незрозумілим закручуванням листя – хворобою кучерявість листя персика.

       Викликає кучерявість листя персика збудник - гриб тафріна деформуюча. Він шкодить не тільки дереву персика, але також і абрикосу, нектарину і мигдалю. Дерева, вражені цим грибком, втрачають дуже велику частину врожаю. Провокує захворювання сира і холодна погода, проявляється хвороба найчастіше навесні та влітку.

Для ефективної боротьби з хворобою в наших умовах  потрібний комплекс агротехнічних та хімічних профілактичних заходів

    Грибкова інфекція, яка викликає кучерявість листя, локалізується під корою, особливо у тріщинах, під лусками бруньок. Грибок активізується у холоді та вологому середовищі, за два тижні до розпускання бруньок. Найсприятливіші умови розвитку хвороби: температура 6-8 °С тепла, вологі ночі. Тому перше, що потрібно зробити рано навесні, оглянути дерева та видалити пошкоджені пагони та гілки .

   Після проведення санітарної обрізки, до розпускання бруньок, проводять першу обробку (температура буде не нижче 5° С)  3 % розчином бордоської рідини (300г мідного купоросу+ 500 г  негашеного вапна на 10 л води). Якщо не встигли провести до розпускання бруньок то використовують 1% розчин ( 100 г мідного купоросу + 100 г вапна).

 Приготування бордоської рідини. 300 г мідного купоросу розчиняють в 2-3 л теплої води, окремо засипають у 3-4л води негашене вапно, ретельно перемішують. Посуд для приготування розчинів використовують з пластику чи скла. Після того, як розчин вапна охолонув в нього тоненькою цівкою вливають розчинений мідний купорос при цьому активно перемішують. Готову суміш фільтрують  і доводять водою до 10 л. При обробці дерев акумуляторними оприскувачами знімають забірний фільтр.

  Другу обробку поводять до початку цвітіння. Добре пригнічують розвиток кучерявості такі препарати, як Хорус, Скор, Міравіс, Ридоміл Голд, Магнікур Сенсейшен. Обробки краще проводяти із додаванням прилипача.

  Через 10-12 днів проводять третє обприскування даними фунгіцидами. Найкраще — чергувати препарати, підбираючи їх так, щоб не збігалися їх діючі речовини. Кілька обробок одним і тим же препаратом поспіль можуть викликати появу стійкості гриба до фунгіцидів. Варто зазначити, що в цей період доречно провести профілактику шкідників, а також підживити персики та укріпити зав‘язь. Для цього у бакову суміш до фунгіциду додають системний інсектицид, наприклад: Прованто Максі, Енжіо, Ампліго або Кораген. . Для укріплення зав‘язі та нормального розвитку плодів додають комплексне добриво Plantafol 10.54.10, Брексіл Мікс.

  Значно менше уражається кучерявістю дерева персика, які добре провітрюється, правильно обрізані, крони яких швидко просихають після дощів.

  Потрібно обов'язково, як можна швидше, видаляти уражене листя до того, як на них почнеться спороношення гриба. Це дозволить значно зменшити захворювання дерев в наступному році. У невеликому саду, в якому росте 1 - 2 персика, зробити це цілком можливо.

   Важливо правильно підживлювати персики що хворіють і ті що здорові, щоб збільшити стійкість до хвороби. Для цього особливо важливі фосфорні, калійні добрива і мікроелементи. Не варто використовувати сильно азотні добрива, краще віддати перевагу комплексним добривам літнього або осіннього типу. Внесення таких добрив навесні покращить стан рослин, не спровокує інтенсивний ріст молодих пагонів та допоможе сформувати зав’язь.

  Підживлення персиків в липні або серпні сприяє дозріванню плодів і покращує їх смак та лежкість, значно збільшує зимостійкість дерева і його стійкість до хвороб в наступному році. Особливо необхідно підживити персики, якщо вони все ж сильно постраждали від кучерявості, щоб поліпшити їх зимівлю та зберегти хоча б частину врожаю.

   Восени досвідчені садівники рекомендують, за два-три тижні до кінця вегетації, дерева та прикореневу зону обробити 6-7%  розчином карбаміду. Карбамід або сечовина є відомим азотним добривом. Для приготування розчину знадобляться карбамід, вода і пластикове відро. Найпоширенішим дозуванням вважається розведення 300–500 г сечовини у відрі або будь-якій іншій ємності об’ємом у 10 л. Отриману суміш потрібно ретельно перемішати, а після — процідити. Такий варіант підходить для обприскування і інших плодових дерев.  У боротьбі з комахами-паразитами ефективна комбінація на 10 л води сечовини(700г) з мідним купоросом (50г).

  Сухі та гнилі гілки перед заморозками потрібно обрізати і спалити. Ґрунт під кущами і деревами повинен бути перекопаний.

Обробляючи від кучерявості листя якісними професійними фунгіцидами, ви одночасно позбуваєтеся ще кількох інших інфекцій. Можна також вдатися до народних засобів, проте їхня ефективність досить низька.

 Як показує практика останніх років хвороба кучерявості персика тільки прогресує, тому не варто марити надіями що ваші персики стійкі і їх не зачепить. Комплексний догляд, профілактичне та вчасне лікування — запорука щедрого врожаю, винагорода за вашу дбайливу працю.

В. Залізняк, головний спеціаліст відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування  Управління  фітосанітарної безпеки  Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.Фото без опису