ПРО ПОВОДЖЕННЯ З ТВАРИНАМИ НА ТЕРИТОРІЇ ЛОХВИЦЬКОЇ ГРОМАДИ

  • 568

Шановні жителі  Лохвицької міської територіальної громади! 

          Виконавчий комітет Лохвицької міської ради нагадує про постійний контроль та належний догляд за домашніми тваринами і суворе дотримання вимог, прописаних чинним законодавством України. Адже ми відповідаємо за тих, кого приручили!

          Рішенням 8 сесії 7 скликання  від 19.05.2016 року  затверджено чинні на даний час ПРАВИЛА УТРИМАННЯ ТВАРИН НА ТЕРИТОРІЇ ЛОХВИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ. Просимо до детального ознайомлення.

РОЗДІЛ 3.  ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ГРОМАДЯН, ПІДПРИЄМСТВ, УСТАНОВ, ОРГАНІЗАЦІЙ, ФІЗИЧНИХ ОСІБ-ПІДПРИЄМЦІВ У СФЕРІ УТРИМАННЯ ТВАРИН  НА ТЕРИТОРІЇ ЛОХВИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

3.1. Умови утримання тварин повинні відповідати їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям.

3.2. Кількість тварин, що утримуються фізичною чи юридичною особою, обмежується можливістю забезпечення  належних для їх утримання умов. При цьому утримання тварин не повинно порушувати права осіб, які мешкають поруч, шляхом утворення неприємних запахів, створення звукового та іншого впливу в порушення діючого санітарно-епідеміологічного законодавства.

3.3. Місце утримання тварин має бути оснащене таким чином, щоб забезпечити необхідні простір, температурно-вологісний режим, природне освітлення, вентиляцію та можливість контакту тварин із природним для них середовищем.

3.4. Власник тварини повинен забезпечити умови недопущення втечі тварини та нападу її на людей та інших тварин.

3.9. Утримання собак без повідків і намордників дозволяється під час:

1). Оперативного використання правоохоронними органами, собак спеціального призначення.

2). Муштри на спеціальних навчально-дресирувальних майданчиках                                   

3). Проведення виставок та змагань на спеціальних рингах. 

4). Вигулюваня декоративних порід собак.                                                           

5). На полюванні.

3.10. При поводженні з тваринами не допускається:

1). Використання оснащень, інвентарю та інших предметів, що травмують тварин.

2). Примушування тварин до виконання неприродних для них дій, що призводять до травмувань.

3). Нанесення побоїв, травм із метою примушування тварин до виконання  будь-яких вимог.

4). Використання тварин в умовах надмірних фізіологічних навантажень, тощо.

3.11. Власникам тварин забороняється:

1). Утримувати тварин незареєстрованими та за відсутністю імунізації проти сказу.

2). Кидати тварину, наносити ушкодження, залишати в безпомічному стані, причиняти біль, нестерпні фізичні та психічні страждання, зумовлювати загибель тварини або здійснювати у відношенні до тварини інші неприпустимі дії.

3). Відчужувати (залишати напризволяще) тварин у невстановлених для цього місцях.

4). Утримувати тварин у місцях загального користування (коридорах, підвалах, на сходових майданчиках, горищах, прибудинкових територіях, тощо).

5). Вигулювати собак без повідків, а потенційно-небезпечних порід без намордників - у невстановлених для цього місцях, окрім випадків, передбачених  п.2.8.

6). Вигулювати собак потенційно небезпечних порід та тих, які визнані небезпечними, без повідка та намордника на території місць або зон для вигулу тварин.

7). Заводити тварин у приміщення громадських будинків (магазинів, об’єктів громадського харчування, установ охорони здоров’я, культури та ін.), на території шкіл, дитячих майданчиків та ін. (без згоди власника).

8). Вигулювати тварин на території пляжів, скверів, садів, об’єктів природно-заповідного фонду, в місцях загального користування і масового відпочинку, необладнаних місцями вигулу тварин, без повідків та намордників;

9). Купати та мити тварину в громадських місцях купання, пляжах, зонах відпочинку, фонтанах.

10). Вигулювати або виводити в місця загального користування хижих тварин, а також хворих на інфекційні захворювання тварин, сільськогосподарських тварин (корів, кіз, коней та ін.) з метою випасу, тощо.

11). Продавати, купувати, показувати на виставках, перевозити всіма видами транспорту тварин без реєстраційного посвідчення та ветеринарних довідок або свідоцтв, що видаються установами державної ветеринарної служби, з відміткою про імунізацію проти сказу, яку проведено у встановлені строки.

12). Викидати трупи собак, котів і інших тварин, або ховати їх у непередбачених для цього місцях.

13). Проводити генетичні зміни на тваринах та розводити тварин із виявленими генетичними змінами, що спричиняють їм страждання.

14). Розводити тварин зі спадково закріпленою агресивністю.

15). Примушувати до нападу одних тварин на інших, крім випадків використання собак мисливських порід, для полювання.

16). Застосовувати до тварин фармакологічних та механічних засобів допінгу.

17). Інші дії чи бездіяльність, що суперечать принципам захисту тварин від жорстокого поводження.

3.12. Власники собак та інших тварин мають право:

1). Виводити собак із жилих та інших приміщень, а також ізольованих територій в загальні двори або на вулицю тільки на короткому повідку (не більше 1,2  м), а тих, які належать до категорії потенційно небезпечних порід - у наморднику - з обов’язковим забезпеченням безпеки людей.

2). Транспортувати тварин усіма видами транспорту загального користування відповідно до правил транспортування тварин у даному виді транспорту, при обов’язковому забезпеченні безпеки людей.

3). Вигулювати собак у місцях, спеціально відведених та облаштованих для цієї мети, без повідків та намордників.

4). Проводити кремацію трупів тварин, ховати їх в передбачених для цього місцях.

3.13. Особа, яка утримує тварину, окрім обов’язків, передбачених в п.2.9. та 2.10., зобов’язана:

1). Дотримуватись санітарно-гігієнічних та інших норм експлуатації приміщення, де утримується тварина (місце постійного утримання), та норм співмешкання (у випадку утримання тварини у жилому приміщенні).

2). Дбати про тварину, шляхом забезпечення її достатньою кількістю їжі та постійним доступом до води, а також іншими необхідними для життя потребами.

3). Забезпечити тварині можливість здійснювати необхідні рухи, контактувати з собі подібними.

4). Реєструвати тварин відповідно до вимог.

5). Спускати собак із прив’язі лише на закритих територіях, що виключає можливість втечі за межі території, з дотриманням заходів безпеки людей та інших тварин.

6). Перед входом до відповідного приміщення чи території в разі застосування тварини для охорони території розміщувати попереджувальний напис з інформацією про наявність собаки.

7). Не допускати забруднення твариною квартири, приміщень, територій, де вони утримуються, сходів, інших місць загального користування в будинках, дворах і на вулицях.

8). Прибирати екскременти тварини із подальшим видаленням до сміттєзбірників.

9). Забезпечити наявність повідка та намордника, необхідних для здійснення вигулу домашньої тварини поза місцем її  постійного утримання.

10). Забезпечити наявність на домашній тварині нашийника з ідентифікуючими позначками (адреса, телефон власника, реєстраційний номер тварини).

11). Забезпечувати щорічну імунізацію тварин проти сказу та своєчасно надавати тварині ветеринарну допомоги (обстеження, лікування, щеплення та ін.). Собаки та коти, незалежно від породи, починаючи з 3-місячного віку повинні щорічно в обов'язковому порядку бути щеплені проти сказу у закладах ветеринарної медицини або лікарів ветеринарної медицини, діяльність яких відповідно ліцензована.

12). Негайно ізолювати тварину і звернутися до ветеринарного лікаря у разі виникнення підозри на наявність у тварини захворювання, особливо інфекційного, та повідомити відповідну установу державної ветеринарної служби.

13). У випадках падежу тварин - негайно повідомляти органи державної ветеринарної служби, а реєстраційні посвідчення повертати органу реєстрації тварин.

14). У випадках заподіяння домашньою твариною ушкоджень здоров’ю людині або іншим тваринам - негайно повідомляти про це медичну або ветеринарну установу, а також негайно доставляти для огляду у ветеринарну установу тварину, яка заподіяла ушкодження здоров’ю людині або іншим тваринам.

15). Відшкодувати в повному обсязі шкоду, заподіяну твариною майну юридичної або фізичної особи, власником тварини.

16). Запобігати неконтрольованому розмноженню домашніх тварин.

17). Укладати договори на обов’язкове страхування відповідальності власників собак за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам.

18). Якщо власником тварини є юридична особа, то юридична особа  зобов’язана призначити відповідального за благополуччя тварини.

19). Домашні тварини підлягають тимчасовій ізоляції в разі, якщо на це є відповідне рішення органів державної ветеринарної служби, зокрема, у випадку завдання тілесних ушкоджень людині або іншій домашній тварині. Тимчасова ізоляція домашніх тварин може проводитись у примусовому порядку, якщо домашня тварина є небезпечною для оточуючих.

20). Власники диких та сільськогосподарських тварин узгоджують із органами державної ветеринарної служби перелік та порядок проведення діагностичних та профілактичних заходів щодо цих тварин.

21). Власники собак, які проживають у багатоквартирних будинках, повинні забезпечувати тишу - попереджувати лай собак у період з 2200 до 0800.

22). При використанні собаки для охорони території повинні бути встановлені попереджувальні надписи про небезпеку.

3.16. Загальні вимоги до вигулу тварин:

1). При вигулі домашніх тварин не допускається залишати їх без нагляду;                                  

 2). Особи, які утримують домашніх тварин, зобов’язані супроводжувати їх поза місцями їхнього постійного утримання;                                                                                                           

 3). Забороняється супровід собак потенційно небезпечних порід та таких, які визнані небезпечними, особам яким не виповнилося 18 років, психічно хворим або фізично неспроможним керувати твариною;                                                                                                  

 4). Забороняється супроводжувати тварин у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння;                                                                                                                                           

 5). Особи, які утримують диких та сільськогосподарських тварин, не мають права виводити за межі місць їх постійного утримання, без обов’язкового забезпечення безпеки людей; 

6). Забезпечити безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною домашньою твариною;                                                                                        

7). Забезпечити безпеку супроводжуваної домашньої тварини;                                                       

8). Забезпечити безпеку дорожнього руху під час пересування з домашньою твариною до транспортних шляхів і при їх переході шляхом безпосереднього контролю за її поведінкою;                                                                                                                                            

9). Прибирати екскременти за своїми тваринами в під'їздах багатоквартирних будинків, сходах, ліфтах та інших місцях загального користування (ця вимога не поширюється на власників собак-поводирів).

РОЗДІЛ 4. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ  ГРОМАДЯН  ТА  ЮРИДИЧНИХ  ОСІБ  ЗА  ПОРУШЕННЯ  ПРАВИЛ  УТРИМАННЯ ТВАРИН 

4.1. За порушення цих Правил винні особи несуть відповідальність, встановлену Кодексом України про адміністративні правопорушення, Законом України „Про благоустрій населених пунктів”, цими Правилами, іншими нормативно-правовими актами та рішеннями Лохвицької міської ради.

4.2. У разі невиконання або порушення фізичними особами або суб’єктами господарської діяльності, передбачених Правилами вимог та обов’язків, органи місцевого самоврядування передають матеріали про невиконання або порушення до відповідних органів державної виконавчої влади, прокуратури, правоохоронних органів.

4.3. Перелік порушень, за які настає відповідальність, визначається згідно зі статтею 152 та 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За ст. 152 «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою населених пунктів» що стосується утримання домашніх тварин:

  • Поліцейським, чи інспектором з благоустрою складається протокол, який направляється на вирішення адміністративної комісії при міській раді та на порушника (громадянина) в разі визнання його винуватості накладається штраф в розмірі від 340 до 1360 гривень. Що стосується тих самих діянь, вчинених посадовими особами чи суб’єктами підприємницької діяльності,  штраф у розмірі від 850 до 1700 грн.

За ст. 154 « Порушення правил утримання собак та котів»

Ч. 1 Утримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, утримання незареєстрованих собак, приведення їх у громадські місця, вигулювання собак без повідків та намордників (крім собак, породи яких не внесені до Переліку небезпечних порід собак) чи в не відведених для цього місцях, а також неприбирання власником тварини її екскрементів під час перебування тварини у громадському місці (крім вигулювання у спеціально відведених для цього місцях) - тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн) і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (340-850 грн)

Складається протокол та розглядається адміністративною комісією.

Ч. 2 Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою повторно протягом року, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

 (340–510 грн.)  і на посадових осіб – від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 –1020 грн.).

Складається протокол та розглядається адміністративною комісією.

Ч. 3 Дії, передбачені частиною першою цієї статті, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людини або її майну,  – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 1700–3400 грн.) з конфіскацією тварин і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 3400-5100 грн.) з конфіскацією тварин.

Складається протокол та розглядається судом.

 4.4. Порушники вимог цих Правил притягуються до адміністративної відповідальності згідно діючого  законодавства України, а також компенсують в повному обсязі витрати, пов’язані з ліквідацією порушення та заподіяної шкоди.Фото без опису