Ювіляри червня!

  • 137

 

13 червня 2024 року виповнюється 150 років від дня народження Марка Черемшини (Івана Юрійовича Семанюка), оригінального майстра українського слова, тонкого художника прекрасної Гуцульщини з її незрівнянною гірською красою. Він був також гуманістом, який щиро любив своїх знедолених земляків, людей з великим серцем, які вміли по-справжньому любити своїх друзів і ненавидіти ворогів, і змушені були гіркою долею не бути господарями на рідній землі, а знемагати в злиднях на чужій роботі і в чужих краях. Його твори відзначаються високою поетичністю, тонким ліризмом, самобутньою образністю, разючим вмінням заглибитися у внутрішній світ простої людини, показати її великою і чистою в усіх помислах і ділах у єдності з дивосвітом природи. Його слово-сльоза,як вільнолюбна душа української нації, світилася пророцтвом у щасливий день свого народу і воскресіння України, що розквітне в нових часах квіткою-чічкою. Ювілейній даті присвячений перегляд літератури для юних користувачів бібліотеки «Чистий, як душа українця».

20 червня 2024 року виповнюється 85 років від дня народження Василя Федоровича Василашка, визначного українського поета, публіциста, громадського діяча, вірші якого тому й такі проникливі, хвилюючі, переконливі, беруть у полон, що це вихлюпи щирої й пломінкої душі з глибинки «краси України – Поділля». Від Бога, від Шевченка, від предків здавен ідуть слова між люди і з кожною поетичною збіркою автора, в яких майже всі твори присвячені рідній мові, мові – роду, народу, що застерігають від нехтування пам’яттю віків, не дають випустити з рук жодної книжки, не дочитавши до кінця. Рідне слово, спаяне з рідною землею, творить наш неповторний, лише нам близький і зрозумілий світ. Тільки так! Бо «гублять сув’язь духовну світи, якщо в рід не вкорінена мова». Як справедливо сказав академік Микола Жулинський: «Якщо болить тобі доля культури, майбутнє української нації, доторкнися серцем до виношених, щирих роздумів Василя Василашка про мову, до живого пульсу його енергетичних віршів». Ювілейній даті присвячений перегляд літератури для юних користувачів бібліотеки «Слова рідного образ святий».

29 червня 2024 року виповнюється 175 років від дня народження Олени Пчілки(Ольги Петрівни Косач), людини, яка все життя присвятила справі розвитку української культури, невтомно й самовіддано працювала в ім’я відродження української нації. Свій письменницький псевдонім вона взяла від невсипущих трудівниць – бджілок і як працьовита бджола протягом усього життя несла в щільник української культури свою працю. Поетеса, прозаїк, драматург, літературний критик, перекладач, науковець, фольклорист і етнограф, публіцист, видавець, активна громадська діячка – це все вона, Олена Пчілка. А ще – вродлива жінка, ніжна й мудра мати, яка виховала геніальну Лесю Українку, виплекала її талант. Пройшла довгий і складний творчий шлях, але завжди лишалася взірцем мужності, сили волі, незламності духу, наполегливим, безкомпромісним борцем за право говорити, писати й друкувати книжки рідною українською мовою. Ювілейній даті присвячений перегляд літератури для юних користувачів бібліотеки «Взірець мудрості і незламності духу».