У 2024 році для виходу на пенсію в 60 років потрібно накопичити не менше 31 року страхового стажу

  • 78
У 2024 році для виходу на пенсію в 60 років потрібно накопичити не менше 31 року страхового стажу. Якщо стажу не вистачає, його можна «докупити»Фото без опису. Таку можливість мають застраховані й незастраховані особи старші 16 років, які належать до однієї із зазначених нижче категорій:
✔️працевлаштовані за кордоном, проте планують отримувати пенсію в Україні;
✔️передпенсійного віку, яким не вистачає стажу для отримання пенсій;
✔️мають низький рівень офіційного доходу і хочуть збільшити розмір майбутньої пенсії.
✅Робити внески можна як за себе, так і за іншу людину, якщо вона не є пенсіонером.
👉Щоб «купити» страховий стаж, потрібно укласти договір з Пенсійним фондом України про добровільну участь у системі пенсійного страхування. Зробити це можна дистанційно через вебпортал електронних послуг Фонду (https://portal.pfu.gov.ua/). Алгоритм укладання договору наступний:
1. Увійти до особистого кабінету Пенсійного фонду з використанням кваліфікованого електронного підпису, Дія.підпису або системи GOV.ID.
2. Оберати розділ "Комунікація з ПФУ" і натиснути "Договір на добровільну участь".
3. Внести персональні дані особи, на користь якої будуть надходити добровільні внески (ПІБ, податковий номер, серія і номер паспорта, дата народження).
4. Якщо внески людина платитиме за себе, то слід натиснути "Бажаю сплачувати внески за себе" й зазначити необхідну інформацію.
5. Дати згоду на обробку даних і підтвердити внесені дані.
6. Підписати договір за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), натиснувши кнопку "Підписати й сплатити".
7. Сплатити внески, обравши зручний спосіб (через "Portmone" чи платіжне доручення).
✅Періодичність та розмір оплати людина визначає самостійно.
🔰Для того, щоб особі, яка не працює, був зарахований повний місяць страхового стажу, за неї має бути сплачена сума, що не нижче мінімального страхового внеску. З 1 квітня 2024 року мінімальний страховий внесок становить 1760 грн (мінімальна заробітна плата помножена на 22%). Сума сплачених внесків зараховуються за місяць, у якому кошти надійшли на рахунок Пенсійного фонду.
👉Перевірити дані про зарахування платежу та кількість днів набутого страхового стажу можна в особистому кабінеті на порталі електронних послуг ПФУ.