НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

  • 768

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» одним із чинників, що можуть зумовити складні життєві обставини, є шкода, завдана бойовими діями, збройним конфліктом чи тимчасовою окупацією. Згідно з  Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 в Україні введено воєнний стан у відповідь на початок  РФ війни. У зв’язку з бойовими діями, які веде Росія проти України, значна частина громадян зіткнулися з проблемою, в тому числі, отримання  якісних соціальних послуг.

Органи місцевого самоврядування в рамках законів України і Конституції України мають право самостійно визначати особливості організації та надання соціальних послуг в умовах воєнного стану.

У травні поточного року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 07 травня 2022 року № 560 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання соціальних послуг у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях». Відповідно до прийнятої постанови постраждала особа зможе безкоштовно отримати послуги інформування, консультування та інші послуги відповідно до потреб лише за заявою, без необхідності збирати пакет документів.

Заява може подаватися:

від самої особи, яка потребує надання соціальних послуг (для дієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена);

від законного представника (для недієздатних осіб, яким призначено опікунів);

уповноваженою особою органу опіки та піклування (для недієздатних осіб, які не мають законного представника).

За отриманням соціальних послуг необхідно звертатися до Центру надання соціальних послуг Лохвицької міської ради.

Для постраждалих осіб функціонує консультативний кризовий телефон  (05356) 3 45 09.