ВАША ОБІЗНАНІСТЬ – ВАША БЕЗПЕКА ЛЮДИ, ЯКІ ВИЇХАЛИ З УКРАЇНИ, МОЖУТЬ ПОТРАПИТИ У СИТУАЦІЮ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ ЧОМУ САМЕ Є РИЗИК

  • 353

Через військові дії мільйони людей виїхали з України в пошуках безпеки, їжі та притулку. 90% з них – жінки та діти. Будь-хто з цих людей може опинитися під загрозою торгівлі людьми, незалежно від соціального статусу, освіти, віку чи статі. Торговці людьми експлуатують вразливість людей, які прибувають з-за кордону, особливо якщо вони не знайомі з мовою чи культурою країни перебування. Вони користуються ситуацією, в якій опинилися жертви, і застосовують силу чи обман щоб змусити людей надавати сексуальні послуги, примусити їх до підневільної праці, жебрацтва або навіть скоєння злочинів. Люди, які виїхали з України, перебувають у зоні особливого інтересу злочинних організацій. Вони ризикують потрапити до рук торговців сексуальними послугами та негідників, які видають себе за доброзичливих громадян, служби допомоги або законослухняних роботодавців, а насправді прагнуть скористатися цими людьми у найуразливіший момент їхнього життя.

Нові дані Томсон Рейтерс виявили чіткі сигнали того, що торговці людьми полюють на осіб, які рятуються від конфлікту, і що попит на сексуальні послуги онлайн заохочує злочинців заманювати, вводити в оману та примушувати жінок і дівчат до надання сексуальних послуг та інших форм експлуатації.

ОБСЄ та Thomson Reuters підготували поради для людей з України, щоб допомогти їм бути обізнаними та залишатися у безпеці.

 

ТРИ КРОКИ ДЛЯ ВАШОЇ ОБІЗНАННОСТІ ТА БЕЗПЕКИ

 

1. ЗНАТИ ПРО ЗАСТЕРЕЖУЮЧІ ЗНАКИ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

Торговці людьми можуть використовувати різні тактики, у тому числі із залученням жінок або інших осіб, які «викликають довіру», для початкового контакту та вербування. Кожен із нас може стати жертвою торгівлі людьми.

Ви можете наражатися на ризик стати жертвою торгівлі людьми, якщо людина, з якою ви перебуваєте або розмовляєте:

Пропонує роботу з нереально високою зарплатою або умовами, що виглядають занадто гарними, щоб бути правдою.

Пропонує зустрітися з вами віч-на-віч.

Пропонує вам гроші.

Звертається до вас без вашого прохання, наприклад, пропонуючи роботу, транспорт чи іншу допомогу.

Вилучила або не віддає вам паспорт чи інші документи, що посвідчують особу, та/або ваш телефон/ноутбук.

Примушує вас виконувати роботу, надавати сексуальні та інші послуги без вашої згоди та/або використовує психологічний тиск і маніпуляції, щоб отримати вашу згоду.

Контролює вашу можливість вільно пересуватися або змушує вас робити якісь кроки без вашої згоди.

Наймає вас на роботу, але не дотримується погоджених умов праці чи оплати.

 

2. ЗНАТИ ЯК МІНІМІЗУВАТИ РИЗИКИ

 

Завжди

Намагайтеся не залишатися наодинці, постійно будьте та переміщайтесь у товаристві інших осіб.

Не довіряйте свої важливі документи нікому, крім уповноважених осіб – поліції, прикордонникам, співробітникам посольств чи консульств – які мають відповідні посвідчення особи.

Завантажте мобільний додаток ДІЯ на свій смартфон, щоб отримати доступ до електронних копій вашого паспорта, водійського посвідчення, студентського квитка, закордонного паспорта.

Зробіть копії важливих документів і тримайте їх окремо від оригіналів, також збережіть відскановані копії у своїй електронній пошті або у хмарному сховищі.

Користуйтеся тільки офіційними джерелами інформації. Багато країн підготували спеціальні сайти/веб-сторінки для українців, а також започаткували гарячі лінії українською мовою.

Майте із собою контактну інформацію посольств та консульств України в країнах транзиту та призначення. Якщо ви втратили паспорт за кордоном або його вилучили насильно, негайно зверніться до консульства України.

Під час подорожі

Під час поїздки зберіть якомога більше інформації про те, з ким ви подорожуєте, яким маршрутом і яким транспортним засобом ви поїдете, про пункт перетину кордону та адресу, де ви зупинитесь, а також про інших людей, які можуть бути там у той же час. Поділіться всією цією інформацією зі своїми друзями чи родичами.

Не приймайте непроханих пропозицій щодо транспортування від неофіційних осіб.

Перевірте документи, що засвідчують особу людини, з якою ви плануєте подорожувати. Ніколи не сідайте в транспортний засіб самі та намагайтеся подорожувати групою.

Тримайте ваш мобільний телефон зарядженим.

По можливості майте при собі готівку, оскільки ваші кредитні або банківські картки можуть не працювати в інших країнах.

Після прибуття

Не приймайте рішення і не погоджуйтесь на пропозиції сторонніх осіб поспіхом, під тиском, у стані виснаженості після тривалої поїздки.

Усвідомте, що після перетину кордону ви знаходитись у безпеці, і ваше завдання – спокійно і виважено спланувати подальші кроки. Скористайтесь офіційними пропозиціями допомоги і відпочинку до того, як зважувати на наступні кроки.

Підтримуйте зв’язок з рідними, негайно проінформуйте про зміну вашого місця перебування, куди та з ким ви їдете. Узгодьте з рідними «кодове слово», яке вкаже їм, що ви потрапили у небезпеку.

Не приймайте непроханих пропозицій щодо грошей, їжі, транспортування чи працевлаштування від будь-яких неофіційних осіб.

Багато країн зараз запроваджують реєстрацію осіб, які пропонують перевезення чи житло для українців – зверніться до офіційних осіб чи уповноважених волонтерів, щоб перевірити людину, яка пропонує вам такі послуги.

Остерігайтеся пропозицій, які виглядають занадто добре, щоб бути правдою (наприклад, проживання на віллі біля моря або висока зарплата за некваліфіковану роботу). Не вагайтеся консультуватися та інформувати представників влади та волонтерів про такі випадки.

Торгівці людьми використовують соціальні мережі для пошуку потенційних жертв, пропонуючи їм житло чи іншу допомогу. Будьте обережні при контакті з окремими громадянами і, якщо не впевнені, просіть пред’явити посвідчення особи навіть у волонтерів.

Зважте на те, що система допомоги в країнах прийому українців зараз випрацьовується, тому після задоволення першочергових потреб, може виникнути необхідність зачекати з подальшими кроками.

Користуйтеся інформацією з офіційних джерел та обговорюйте питання статусу тимчасового захисту (Інформація для людей, які рятуються від війни в Україні | European Commission (europa.eu)), біженця, шукача притулку за кордоном ВИКЛЮЧНО з уповноваженими/офіційними представниками відповідних установ (правоохоронці, прикордонники, представники уповноважених організацій за кордоном) із перекладачем, якого вам забезпечать. Інформація іноземних країн щодо надання захисту дуже швидко змінюється, перевіряйте інформацію ТІЛЬКИ на офіційному сайті уряду тієї країни, куди прямуєте.

 

3. ЗНАТИ ЯК ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ

 

Якщо до вас звернулась особа, яка пропонує вам підтримку, зокрема житло чи працевлаштування, не поспішайте і візьміть паузу, щоб поставити запитання та ретельно перевірити інформацію, перш ніж приймати рішення. Не піддавайтеся на «терміновість» і «необхідність» надати швидку відповідь, оскільки саме так злочинці дезорієнтують і заманюють своїх жертв.

Розглядаючи пропозицію, поміркуйте над можливістю проконсультуватися з органами влади чи неурядовими організаціями, зокрема звернутися на гарячі лінії з протидії торгівлі людьми. Професіонали обізнані щодо схем, якими користуються торгівці людьми в країні, і їхні поради можуть допомогти вам прийняти більш зважене рішення.

Якщо ви підозрюєте, що спілкуєтеся з торгівцем людьми, і перебуваєте серед інших людей, намагайтеся фізично дистанціюватися та вийти із ситуації. Якщо поблизу є правоохоронці або інші офіційні особи, спробуйте подати їм сигнал.

Якщо вам загрожує небезпека і ви маєте доступ до телефону, зателефонуйте в місцеві служби екстреної допомоги, поліцію, на гарячу лінію з питань торгівлі людьми в країні перебування або в посольство України в цій країні.

 

КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

https://missingchildreneurope.eu/ukraine/

hotline@la-strada.org.ua

http://la-strada.org.ua/

http://527.org.ua/

http://www.facebook.com/work.safe.ua/